În speranţa că sfaturile noastre de până acum v-au fost de folos, astăzi vă propunem câteva trucuri de organizare, cât şi pentru a rezolva situații casnice variate:
(poza)
1. Zgârieturi pe lemn? Am o soluţie fantastică pentru tine! Fă un mix din 3 părţi ulei (de gătit sau de măsline) şi 1 parte oţet din alcool alb şi cu o cârpă moale, masează zona afectată. Atât de uşor! Zgârieturile se vor estompa şi nici nu vei mai ştii unde erau.
(poza)
2. Bicarbonatul de sodiu este un alt aliment-minune în activitatea de curăţenie. Iată câteva dintre întrebuinţările sale:
– Desfundă ţevi (în combinaţie cu oţet);
– Curăţă urme întărite de săpun şi depuneri de calcar;
– Curăţă gresia, faianţă, ceramica din bucătărie şi baie (pregătiţi un mix din 2 linguri de bicarbonat, un sfert de cană de oţet şi 2 căni de apă);
– Curăţă pete şi împrospătează tapiţeriile canapelelor (pregătiţi un mix din 2 linguri de bicarbonat şi o jumătate de cană de oţet);
– Elimină mirosurile neplăcute din zonele închise (dulapuri, frigidere etc. – Pregătiţi un mix din 5 linguri de bicarbonat, un sfert de cană de oţet şi un sfert de cană de apă)
(poza)
3. Pentru a-ţi folosi timpul cât mai eficient şi să ai spaţiul organizat, foloseşte mereu principiul NDD (Niciun Drum Degeaba) – ai drum până în bucătărie pentru a lua o sticlă cu apă? Ia şi farfuria de pe măsuţa de cafea şi pune-o în chiuvetă. Ai drum până în baie pentru a lua un spray pentru geamuri? Ia şi tricoul de pe scaun şi aruncă-l în maşina de spălat. Rezolvi sarcini secundare, rămânând concentrat pe sarcina principală.
(poza)
4. Timpul trece mai uşor, când faci curăţenie, dacă fluieri/îngâni melodia preferată.
(poza)
5. Pentru o organizare uşoară a activităţii de curăţenie pe parcursul unei luni, împarte task-urile pe categorii (zilnice, săptămânale, lunare) şi în activităţi de maxim 20 de minute/zi. Apoi organizează-le după un program de 30 de zile.
(exemplu: Săptămâna 1 – Luni – spăl chiuvetă şi cada; Marti- ud florile şi pun rufe la spălat; Miercuri – calc rufe; Joi – spăl blatul de lucru şi cuptorul cu microunde; Vineri – şterg praful în dormitor; Sâmbătă – spăl wc şi organizez încălţămintea; Duminică – dezinfectez jucăriile celui mic; Săptămâna 2 – Luni – curăţ rapid “camerele” puţin circulate cum sunt balconul, debarale; Marţi – Aspiră şi spală toate podelele; Miercuri – organizează dressing-ul cu haine şi tot ce nu se află la locul său în dormitor; Joi – Curăţă frigider, verifică termene de valabilitate articole refrigerate şi celelalte alimente din cămară etc).
Oricine are 20 de minute zilnic pentru a nu pierde 4 sâmbete pe lună, timp şi energie.